Pinkstergedachte… vertrouwen als grondhouding

We maken ons maar druk om religie dezer dagen en jammer genoeg niet op de manier waarvoor geloof in eerste instantie dient: om mensen vertrouwen en houvast te geven, ook als het gaat om niet-zichtbare dingen. Zoals liefde, toewijding, vriendschap, verbondenheid met anderen. En het hogere. Veel mensen waren er al allergisch voor, maar nu kun je weer lukraak roepen dat religie alleen maar geweld veroorzaakt, dus het wordt soms ingewikkeld om er een andere gedachte over te verdedigen.

Abstract en raar

Pinksteren gaat niet over suiker, maar over de Heilige Geest die over ons uitgestort is. Dat is een abstract iets, en raar bovendien. Hoezo uitgestort, waar ligt ie dan nu? Is ie kapot, die Heilige Geest? Maak je geen zorgen, die Heilige Geest is niet zomaar te slopen, die staat namelijk voor alles wat heel is. Kracht, liefde, overgave, het goede in de mens, inspiratie. En als je heel goed kijkt, dan zie je dat ‘de Heilige Geest overal aan het werk is.’

Kijk eens om je heen, naar de mensen

Toen ik daar voor het eerst echt over nadacht, over die woorden, dacht ik: dat zou toch mooi zijn, dat er ondanks alle zooi en bende iets ‘aan het werk is’ om het goede te versterken. En ik ging eens echt kijken, zoals men dat bedoelde in de Bijbel enzo. En warempel, je kunt op een bepaalde manier naar mensen en alles wat zij doen kijken en daar iets heel moois, bijna iets heiligs in zien. Kijk maar eens om je heen,  buiten bijvoorbeeld. Naar ouders met kinderen, vrienden, geliefden, mensen die met hun hond spelen.

Het Kwaad bestaat

Nee, dit gaat niet over terroristen en aanslagen, die duidelijk door mensen gepleegd worden die niet zoveel van doen hebben met die Heilige Geest. Zij werken in naam van het Kwaad, waar ik ook wel in geloof want het speelt zich onder onze ogen af. Hoe concreet wil je het hebben? Het Kwaad valt niet te ontkennen en is het leven maar moeilijk te ontlopen. Misschien is de enige opdracht in dat opzicht wel dat je je eigen positie moet leren in te nemen ten opzichte van dat Kwaad. Op zich al een klus.

De waarom-vraag komt onwillekeurig

Terug naar de Heilige Geest. Oftewel iets dat je ook ‘diep vertrouwen dat het goedkomt’ kunt noemen en dat kun je af en toe goed gebruiken. Op momenten dat je pijn en verdriet hebt, dat je niet begrijpt wat mensen met elkaar en met jou aan het doen zijn en als je andersom geen idee hebt waarom je ook alweer doet wat je doet. Voelt wat je voelt. Bent wie je bent. De ‘waarom-vraag’ dus.

Heb vertrouwen.

Heb je zelf te maken met dit soort vragen? Je bent welkom om in een MA-traject uit te zoeken hoe je hier zelf het beste mee om kunt gaan, en we helpen je graag om je eigen antwoorden te vinden.

In het boek Schrijf je vrij lees je alles over deze succesvolle methodiek, Mindful Analysis

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.