Hoe verdien je een tonnetje of meer met coaching?

Het is een branche op zichzelf geworden: coaches die aan andere coaches programma’s verkopen om meer cliënten te krijgen, om meer geld te durven vragen, en om daar nog meer programma’s en trainingen voor te doen.

Altruïsme

Was het helpen van andere mensen in vroeger tijden (en her en der ook nu nog) een kwestie van altruïsme, nu is er een groep die beweert anderen te willen helpen, maar wel voor loads of money. Hier klopt een heleboel niet en dat ga ik eens proberen op een rijtje te zetten. Met in gedachten dat altruïsme, dat inhield dat je afstand deed van al je bezittingen, inclusief je huis, en dat je de wereld in trok om anderen te helpen, in ruil voor hoogstens een maaltijd en een overnachting.

 1. Deze programmaverkopende coaches willen niemand helpen, ze willen geld verdienen. Als coaching gaat om anderen helpen, dan moeten ze zichzelf anders noemen.
 2. Het zoeken (werven, creëren) van cliënten komt vaak ook neer op het de ander aanpraten van een probleem in combinatie met een heilig geloof in maakbaarheid. Heb je geen succes? Dan heb je mij nodig! Ben je niet gelukkig? Een coachingstraject bij mij doet je het licht zien! Is je werknemer lui? Laat mij maar even (voor €€€)!
 3. Mensen die zichzelf coach noemen en die dit soort programma’s volgen beschikken nog niet over de simpele wijsheid dat geld niet gelukkig maakt. Met andere woorden, ze hebben zelf een probleem waar het gaat om hun mensbeeld en zingeving.
 4. Stel nou dat je dat tonnetje of meer verdient, als coach. Wat ga je er dan mee doen? Het antwoord kan ik niet voor een ander geven, maar ik heb wel zo een vermoeden. Geen opvanghuis voor daklozen beginnen. Wedden? Nog meer programma’s volgen in het kader van ‘persoonlijke groei en ontwikkeling’ ligt meer voor de hand.
 5. Hou me ten goede, geld maakt ook niet ongelukkig en werken voor geld is een goede zaak. Logisch dat je in het door jou gekozen beroep je geld wilt verdienen. Maar wat voor soort beroep is ‘coach’ eigenlijk? Wat hier niet klopt is dat het erop lijkt dat deze programmavolgende coaches denken dat ze recht hebben op fikse betalingen, zonder dat ze zelf eigenlijk weten waarvoor.
 6. Investeren in dit soort programma’s kost geld en tijd. Vaak moet je zelf een hoop schroom en angst overwinnen om het lef te kunnen hebben bepaalde prijzen te vragen, jezelf ‘in de markt te zetten’. Enorm veel ego-zorg dus, en dan druk ik mezelf nog poeslief uit.
 7. Wat is de invloed van al deze ego-zorg op je coaching an sich? Als je eindelijk zover bent dat je voor een flink uurtarief tegenover iemand anders gaat zitten die eigenlijk alleen maar wil huilen en zijn of haar verhaal kwijt wil, wat doe je dan? Kun je het tegenover jezelf permitteren om een uur alleen maar te luisteren, of moet je dan toch excelleren met het betere vragenwerk?
 8.  Ik schrijf hier steeds dat coachen een ander helpen is omdat als je iemand aan het begin van zijn of haar coachingscarrière vraagt waarom zus en zo, diegene dan altijd zegt een ander te willen helpen. En dat is een mooi ding. Maar dan.
 9. Zeker, op deze wereld loopt een aantal mensen rond dat begiftigd is met bepaalde talenten en andere zaken die hen tot echte coaches maken, of hoe je ze ook wilt noemen. Geestelijk leiders mag ook, hoor. Goeroes, ach, waarom niet. Leraren. Nog zo wat. En vaak ziet het er ook best makkelijk uit, wat ze doen. Helaas is dat niet het geval, maar de val is intussen wel geschapen. De val waarin veel mensen trappen die coach willen worden of zich zo noemen, maar dus heel veel programma’s nodig hebben om…etc.
 10. Het nare van dit verhaal is dat er heel veel mensen zijn die heel veel geld investeren in programma’s om heel veel geld te kunnen verdienen. En dat dat niet lukt. Ondanks alle scepsis is het beroep van coach nog steeds iets heel verleidelijks voor veel mensen die iets goeds willen doen, maar als je veel geld wilt verdienen is het toch wel raadzaam om nog wat andere beroepen in overweging te nemen, of om programma’s en opleidingen te volgen waarvan je inhoudelijk iets leert waar mensen echt graag goed voor betalen.

Goed, er is toch van alles over te zeggen, te bedenken, te bediscussiëren.

Let’s get on with it!

Reageren kan hieronder, even doorscrollen…

 

Showing 7 comments
 • Angel Dust
  Beantwoorden

  Of hulp biedende initatieven die eerst kijken welke subsidies verstrekt worden en daar op afgestemmen..Vraag mij af hoe belangrijk ze hulp bieden dan bij hun zelf verantwoorden.

  • Mirjam Windrich
   Beantwoorden

   Dat is inderdaad ook een interessant onderwerp, Angel.

 • Anouk
  Beantwoorden

  Woohoo, wat een ongelooflijke aannames in dit artikel! Ik ken heel veel coaches, het grootste deel van mijn klanten is coach en ik moet zeggen dat ze dit werk stuk voor stuk doen vanuit een diepe wens om een ander niet alleen verder te helpen maar ook zelfstandug te maken.
  Dat ze daar geld (goed geld) mee verdienen, wat is daar mis mee? Ze helpen de ander om dat ook te doen. Iemand die het alleen voor het geld doet, valt volgens mij zo door de mand…
  Ik begrijp dit artikel absoluut niet, het lijkt alleen maar schoppen of ben je zelf een coach die niet succesvol is ofzo?

  • Mirjam Windrich
   Beantwoorden

   Even goed lezen Anouk. Het gaat niet over coaches die hun werk doen en geld verdienen. Het gaat om programma’s om coaches meer te laten verdienen. En dank voor je zorg. Het gaat mij goed.

 • Kyra
  Beantwoorden

  Zelf een slechte ervaring met een coach!? Jammer, niet elke coach is het zelfde. I ongetwijfeld dat niet iedereen geschikt is voor iedereen als coach.

  Wat een slecht artikel als je het mij vraagt. Nergens op gebaseerd. Een eigen mening maar niet vanuit veel kanten bekeken. Zonde! . Maar zonde het klinkt een beetje alsof de gene die het schrijft te veel citroennen heeft gegeten en een zeer slechte ervaring heeft.

  In het leven is zelfreflectie zeer belangrijk. Je zelf verbeteren. We hebben elkaar nodig in het leven. Er zijn heel wat mooie coachen die prachtige dingen bij mensen ter wegen brengen. Ja en ze verdienen er geld mee. Maar niemand moet naar een coach gaan toch? Als je iets doet waar je gelukkig van word met de juiste energie levert dat vaker geld op. Als je het alleen doet voor het geld als coach kan je het beter laten. Dit voelen mensen ook dus dan komen er niet meer mensen omdat er geen positieve flow is.

  Ik heb ook meerdere coachen ervaren en kan zeggen dat het erg zinvol en levensverijkend was. Wel is het belangrijk dat het een passende coach is in mij opini.

 • Alex
  Beantwoorden

  – “Deze programmaverkopende coaches willen niemand helpen, ze willen geld verdienen.”
  Is dat zo? Kan helpen en (veel) geld verdienen ook samen gaan? En zo ja, mag dat dan?

  – “Het zoeken (werven, creëren) van cliënten komt vaak ook neer op het de ander aanpraten van een probleem (…)”
  Ik zie dat eigenlijk nooit als advies. ik zie wel dat veel coaches alleen maar communiceren vanuit hun methodiek in plaats van te vertrekken vanuit de nood van de klant (probleem/behoefte).
  Staat het benoemen van een probleem gelijk aan aanpraten?

  – “(…) de simpele wijsheid dat geld niet gelukkig maakt.”
  Dooddoener.
  Bekijk het eens van de andere kant: zonder geld is het snel gedaan met het als professional helpen (coachen) van anderen. Kun je het vanuit de bijstand gaan doen vanuit oprecht altruïsme!
  Geld zorgt ervoor dat mensen keuzes kunnen maken in hun leven. Of dat nu een opvanghuis is of persoonlijke ontwikkeling, dat bepaalt ieder lekker voor zichzelf. Zonder ‘mindful’ oordeel van anderen.

  – “(…) denken dat ze recht hebben op fikse betalingen, zonder dat ze zelf eigenlijk weten waarvoor.”
  Voor de waarde die ze voor de ander creëren wellicht? Dat weten ze zelf heel goed juist. Als meer coaches dat in zouden zien zouden er meer zijn die een fatsoenlijk inkomen zouden kunnen halen (incl. pensioenopbouw en arbeidsongeschiktheid).

  – ” (…) of om programma’s en opleidingen te volgen waarvan je inhoudelijk iets leert waar mensen echt graag goed voor betalen.”
  Tja, je kunt inhoudelijke opleidingen blijven volgen wat je wil. Dat gaat er echt niet voor zorgen dat je plots wel goed betaald wordt.
  Sommige coaches weten nu eenmaal van nature een goedlopende coachingpraktijk op te bouwen anderen hebben wat hulp nodig van businesscoaches. Niks mis mee toch?

  Wie zich zelfstandig coach wil blijven noemen moet er mijns inziens juist van doordrongen zijn dat dat meer vergt dan inhoudelijke professionaliteit, je zult ook iets van ondernemerschap af moeten weten. Wil je dat niet, dan kun je nog altijd kiezen om vanuit loondienst te gaan coachen (of vanuit puur altruïsme natuurlijk).

 • Bas Smeets
  Beantwoorden

  Ik vind het een vrij kortzichtig artikel en het voelt een beetje alsof je zelf nog wat blokkades over geld hebt. Als eerste: coachen is niet een ander helpen. Coachen is een ander in staat stellen zelf tot inzichten te komen en zichzelf te helpen. Ik ben zo’n programmaverkoper. Ik run een bedrijf en daarmee is ook mijn doel een hoop geld te verdienen en een fantastisch mooi leven te hebben. Ik vraag dan ook veel geld aan mijn cliënten (vaak aankomende of startende coaches). Maar als je er zo oppervlakkig naar kijkt zie je nooit mijn verhaal, of het verhaal van andere ‘programmamakers’. Hoe ik jaren lang keihard heb moeten zwoegen en bakken met geld moest investeren in mijn eigen ontwikkeling en opleidingen zodat ik eindelijk alle stress achter me kon laten en echt mijn eigen ding kon gaan doen. Hoeveel fouten ik heb moeten maken en hoeveel leergeld ik betaald heb om een succesvol bedrijf op te kunnen zetten. Hoe graag ik anderen enthousiast maak en hoe ik ontzettend blij kan worden van de mensen die nu durven voor zichzelf te kiezen en een grote stap vooruit maken. Hoe ik investeer in goede doelen en mooie natuureducatie projecten opzet. Hoe ik vrijwillig langdurig werklozen help of verslaafden help hun passies te ontdekken, dat staat niet op de website. Ik ken geen enkele business coach die dit puur voor het geld doet (en ik ken er veel). We hebben allemaal ons eigen, vaak lange en moeilijke pad afgelegd en willen daarna onze kennis delen, omdat we dat leuk vinden, om anderen te behoeden voor de fouten die we zelf gemaakt hebben. En tuurlijk, we willen geld verdienen, anders zouden we slechte business coaches zijn, we zijn ondernemers. Maar er zit meer onder de oppervlakte, waar je misschien ook eens naar moet kijken.

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.