Het leven wordt een stuk makkelijker als je niet alles op jezelf betrekt

In Mindful Analysis is het eerste wat coaches leren dat ze het woord ‘ik’ niet mogen gebruiken. Waarom dit zo is, doet hier even niet ter zake – al is het uiterst belangrijk voor het online werk – het gaat er nu even meer om dat het zo ontzettend moeilijk blijkt te zijn om niet alles op zichzelf te betrekken. En het lijkt erop dat het, ook bij mensen die niet coachen of aanverwant werk doen, alleen maar erger wordt.

ik ik ik

De wereld staat in brand, of in ieder geval op het punt in vlammen op te gaan, en de zogenaamde discussies in de pers en op social media worden eigenlijk voornamelijk ingevuld met ik-gerichte teksten. Eigen meningen, eigen voorbeelden, eigen ervaringen en vooral eigen agressie en angst. Zogenaamde discussies, zeg ik, omdat er nauwelijks meer sprake is van iets dat op een discussie lijkt. Geen redelijke argumenten, geen feiten, geen afwegingen en zeker geen ruimte voor de ander en bereidheid om standpunten te herzien en desnoods samen tot iets anders te komen.

vacuüm van ego’s

Overdreven? Het zal best. Maar ook in het dagelijks omgaan met elkaar valt het me op. Als de een iets vertelt, dan komt de ander meteen met een eigen voorbeeld of liefst nog: een baas-boven-baas-verhaal. Een beetje doorvragen is er niet bij, alles wordt meteen op zichzelf betrokken en moet vervolgens ook geventileerd worden. Zo wordt de ruimte tussen en rondom ons allen wel erg ingeperkt om niet te zeggen vacuüm gezogen door al die ego’s die maar aandacht voor het eigen verhaal willen.

zwarte gaten

En dat natuurlijk niet krijgen. Want als iedereen met zichzelf bezig is, is niemand met de ander bezig. Dan worden we allemaal kleine, om onszelf heen draaiende kosmosjes en uiteindelijk – daar bestaan ze dan nog wel – zwarte gaten die alles in zichzelf opslokken en uiteindelijk imploderen.

Maar ach, als de wereld toch in vlammen opgaat…

Toch. Moet je eens kijken wat er gebeurt als je rustig vijf minuten naar de ander luistert en vervolgens een belangstellende vraag stelt.

PS: alle illustraties zijn te vinden en te koop via Geary Love

 

 

 

Comments
  • Hilde
    Beantwoorden

    Absoluut waar, de volle aandacht geven aan luisteren, ook al is het andersom niet zo,geeft toch een gevoel van verbinding. En zelf ruimte nemen, om naar eigen gevoel te luisteren. En daar naar te handelen. Dan valt de teleurstelling weg, als het teveel 1 richting wordt.
    Bedankt voor de mooie tekst!

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.