Gebrainwashed door je partner. Dat zal toch niet?

Ondanks alle waarde die we hechten aan onze autonomie en authenticiteit kan een verbintenis tussen twee mensen er zomaar voor zorgen dat een van de twee totaal gebrainwashed wordt en op een bepaald moment niet meer weet wie hij is, was en nog wil worden. Voor het gemak heb ik het even over een hij, maar het gaat vaak genoeg over een zij. In eenvoudige taal gesteld: de partner heeft zoveel macht over je dat er niets meer van je over is.

Narcist

Het is niet voor niets dat de een na de ander het over ‘die narcist’ heeft en mensen totaal verschrompeld en identiteitsloos uit huwelijken te voorschijn komen. Mannen die mentaal en materieel leeggetrokken zijn, vrouwen die als trillende rietjes in het leven staan. En andersom. Intussen zijn dit kunstenaars van het keeping up appearences geworden, dat begrijp je wel. Jarenlang hebben ze zich ‘staande’ gehouden in het onverbiddelijke universum van de ander, ongelooflijk maar waar.

Jeugd van geweld en frustratie

Aan de buitenkant zie je er aanvankelijk ook niets van. Gaandeweg het gezamenlijke leven opent zich het krachtenveld dat eerst nog even een strijdtoneel wordt maar waaruit al snel de winnaar zichtbaar, of nee,  vooral voelbaar wordt. Voor de degene die vanaf dat moment het slachtoffer is van een scala aan onafgemaakt of niet eens aangeroerd werk van de ander. Werk aan zichzelf bedoel ik daarmee, dat nodig was na meestal een jeugd van geweld, machtsmisbruik, frustratie, trauma van allerlei aard en vooral veel woede, afgunst en jaloezie. Maar wat nooit is verricht waardoor agressie, venijn en gemene trucs vrij spel hebben.

Iemand moet boeten

Iemand moet boeten. En ziedaar, de meest makkelijke prooi. Lekker dichtbij en zwak want afhankelijk vanwege de liefde. De kleinering wordt ongemerkt ingezet, de munitie voor jarenlange chantage in stelling gebracht, de omgeving wordt handig bewerkt en er wordt een systeem in het leven geroepen om iedere keer – desnoods met verbaal geweld en schade toebrengend aan anderen – de aanval op de vernietiging te doen keren.

Gewonde dieren

Herkenbaar? De intussen gewonde dieren zijn vooral mensen die zich op latere leeftijd nog amechtig proberen te definiëren en aan de wereld te tonen op een manier waarvan je denkt: hou maar op, schei maar uit, ga wat leuks doen. Begrijpelijk, want die identiteit, hoe broos en nep ook, is nodig om te kunnen overleven. En vaak ook om naasten niet te verliezen, die per slot van rekening onderdeel uitmaken van het gehele systeem. De ander is niet helemaal gek, je mag niet totaal worden uitgeschakeld, want dan is er niets meer aan. En dan is er ook niets meer om van te profiteren, zoals je geld, je aandacht, je liefde die intussen is verworden tot een paar woorden die je uitspreekt uit angst voor nog meer impliciete straf en vernedering.

Leven in het egocentrische verhaal van de ander

Strafbaar is het allemaal niet. Maar wel ondermijnend voor heel, heel veel. En de oplettende buitenstaander kan er niets aan doen, hoezeer deze ook soms dwars door de façade heenkijkt en de ander in wezen diep ziet lijden. Omdat hij allang niet meer zijn eigen leven leidt, maar het leven in het egocentrische verhaal van de ander. Dat overigens alleen maar is ontstaan vanuit die ene diepe, diepe angst.

Waarvoor?

Om niet te bestaan.

En geloof me, het is een ingrijpende ervaring om deze verhalen van mensen te lezen. Mensen die schrijvend zichzelf in de ogen durven te kijken en dwars door tranen en pijn heen, soms voor het eerst sinds jaren, hun wensen en gevoelens kenbaar kunnen maken. Hoop is er altijd. Een toekomst ook.

 

Comments
  • Richard
    Beantwoorden

    Zo herkenbaar! Mijn vrouw probeert me kapot te maken over de rug van mijn kind….Vechtscheiding. En waarom, omdat ik mindful bezig was… Vaker gedaan gedurende onze relatie, maar elke keer verloor ik me weer in haar leugens en bedrog. Nu niet meer en is het des te erger te zien dat mijn zoon in haar greep is.

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.