Dat wat eeuwig nieuw is: de liefde

Coaches en andere stimulerende types hebben het vaak over een ‘doorbraak’ als iemand een belangrijk inzicht heeft, of als iemand door al zijn of haar illusies heen breekt en in duizend stukjes uiteenvalt. En ja, het gebeurt ook in psychotherapie en dus ook in Mindful Analysis, dat er een moment is dat een keerpunt, een kanteling of een catharsis is. Hoe dan ook, er gebeurt iets in de psyche van de mens dat alles opeens in een ander licht doet staan.

Ruimte in de hersens

In een nieuw licht, dat in ieder geval. En als je er even goed bij stilstaat, is het eigenlijk altijd een moment waarop er liefde is. Niet dat we hier nu van de zalvende zijn (waarom ook niet, trouwens), het is altijd de liefde die oude boosheid, frustratie, angst en zelfs haat als sneeuw voor de zon kan laten verdwijnen. Zelfs als het gaat om EMDR of andere ingrijpende traumabehandelingen, dan is er sprake van ruimte (loslaten van verbindingen in de hersens) waardoor ‘de liefde weer kan stromen’ zoals dat zo mooi heet.

Een nieuw avontuur

En het mooie is dat die liefde ervoor zorgt dat je het bestaan weer als nieuw kunt ervaren. Niet als een herhaling van oude pijn en toestanden, maar als een nieuw avontuur dat je zelf beleeft. En dat je het leven van de ander ook als zodanig kunt beschouwen. Dat kan ook betekenen dat je helder ziet dat het bij de ander nog even niet zo lekker gaat, met die innerlijke, eeuwige nieuwe liefde. Een groot deel van het menselijk leven is ook niet zo doordrenkt van die liefde, of van het besef ervan. Dat is nu eenmaal de menselijke conditie.

Een belangrijke levensvraag

Sterker nog, voor veel mensen geldt dat de liefde zoals hier bedoeld, een abstract iets is. Iets zweverigs bijna, ook als gevolg van het zweverige gebruik ervan en de opdracht daar vooral wars van te zijn. Maar het mooie is dat diezelfde liefde – ik heb er ook geen ander woord voor – zich niet verstopt als je ernaar zoekt. Het is ook niet iets wat ergens is, en dat je het niet kunt vinden, of kunt kwijtraken. Het is er altijd, en een belangrijke levensvraag is dan ook: waarom verzet je je als mens daar toch zo vaak tegen?

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.