Ben je ongelukkig? Mislukt in het leven? Eigen schuld.

We (ja, we), leven in een samenleving waarin je zelf verantwoordelijk wordt geacht voor je eigen geluk en succes. Als je dus een paar maanden of jaren ongelukkig, gespannen en bang bent, dan is dat je eigen schuld en ‘met iemand gaan praten’ is het veelgehoorde advies (daar is een markt voor). En als je mislukt bent, je hebt geen succes en bent gewoon een beetje van de zesjes in het leven, dan heb je dat aan jezelf te wijten. Luiheid, slechte mentaliteit, en het advies is: je kunt het best, gewoon doen, iedereen kan alles wat hij wil.

Niet doen wat je wilt, niet geworden wat je wilde worden

Kijken we eens om ons heen, naar onze familieleden, vrienden en kennissen, dan is er eigenlijk niemand die dat succes heeft, die zo gelukkig is als in die impliciete eis is bedoeld. En kijk eens naar jezelf? Hm, nee, eigenlijk scoor je op alle fronten dik onder de zeven. Want je bent misschien wel rijk, maar niet gelukkig. Misschien heb je wel honderd diploma’s en titels, maar doe je niet wat je echt graag wilt. En wat je ooit had willen worden? Helaas dat was al lang geleden duidelijk, dat zou er niet van komen. En in de liefde? Breek je de bek niet open.

Aan de yoga tot je erbij neervalt

Is dat allemaal erg? Wel als je ermee zit, als je het ongeluk dagelijks voelt, als de mislukking je dwarszit en frustreert. Als de eenzaamheid je iedere dag somberder maakt en angst je leven regeert. Het vertrouwen is weg en dat is een unheimisch gevoel, er is geen basis en je wordt onrustig. Je gaat toch op zoek naar hoe het beter kan. Inderdaad, met iemand praten, een pilletje slikken, die mindfulnesscursus doen en aan de yoga tot je erbij neervalt. Of je gaat nog meer cursussen doen, nog meer boeken lezen, nog meer op reis om in godsnaam maar niet met het voldongen feit te worden geconfronteerd dat het is zoals het is.

De vrolijkste selfies, de constructie van het succesvolle en gelukkige leven in beeld en geluid

Vroeger kon je nog in God geloven, in de hemel ook, en in dingen die pas later komen of al geweest zijn. Maar nu moet het allemaal op dit moment geregeld zijn, en amechtig zijn ‘we’ in de weer met de mooiste vakantiefoto’s, de vrolijkste selfies, het construeren van dat succesvolle gelukkige leven in beeld en geluid. En dat lukt, want iedereen zegt: goed bezig, wat doe je het leuk, wat heb je het goed, wat moet jij gelukkig zijn. En je knikt, je hebt het productiewerk voor je eigen levenspatchwork op internet goed gedaan. Fijn geknutseld. Maar intussen.

En dan is er ook nog een levensecht gevaar bij

Intussen leef je gewoon, net als wij allemaal. In een wereld waarin je je staande moet houden, iedere dag weer. Ronddolend tussen netwerken, online en offline, je manoeuvrerend tussen je eigen wensen en verlangens en die van de maatschappij, hoe abstract die ook zijn. En dan hebben we er tegenwoordig ook nog een levensecht, levensbedreigend gevaar bij. Iets uit onbegrijpelijke hoek, want hoe kun je nou rücksichtlos levens om zeep helpen terwijl wij juist zo ons best doen daar stuk voor stuk een succesverhaal van te maken?

Wat er is

Er is geen oplossing. Niet direct. Maar je kunt wel beginnen met de dingen te zien zoals ze zijn. De ander zien zoals hij is. Het proces van begrijpen levert je meer op dan hijgend doelen na te streven waarvan je niet eens weet hoe je ze zult ervaren. Het lucht al een stuk op als je niet meer ziet wat je moet of wilt zien, maar wat er is.

Een MA-traject is daar speciaal voor ontwikkeld, om die heldere blik te krijgen, om ruimte te scheppen en je in ieder geval een stuk vrijer te voelen.

Direct contact

 

 

Showing 7 comments
 • Geertje van Rossum
  Beantwoorden

  ‘Hijgend doelen nastreven’. Dat is inderdaad wat we zo vaak doen. Heerlijk als je dan al schrijvend ander kan gaan kijken!

 • Ot
  Beantwoorden

  Genesis 3.De slang vervloekte God’s schepping en schepselen door Eva te misleiden en zo dus God van de troon te stoten maar God blijft strijden om de troon terug te krijgen en al zijn kinderen hun vrijheid terug te geven.Heilige boeken zijn letterlijk niet waar en dit is al heel lang bekend.
  https://www.youtube.com/watch?v=8NEE-OHGThw

 • Palex
  Beantwoorden

  Niks “eigen schuld”. Voor sommigen wellicht. Maar de schrijver moet toch echt even meer levenservaring op gaan doen en dan terugkomen en zeggen wat hij geleerd heeft. En dat je niet zomaar iemand waarvan het niet gelukt is “eigen schuld” kan zeggen. Er zijn vele factoren waar je niks aan kan doen dat iets niet gelukt is. Er zijn er minstens 5 redenen die het ‘lukken’ en ‘liefde’ verpesten in het leven. En dat is al teveel. Dus geen ‘eigen schuld’. Zeg dat nooit zomaar. In sommige landen is het politiek. Ik ervaar vaak de kortzichtigheid van anderen omdat externe partijen te weinig levensinzicht hebben en in hokjes oordelen. Regeltjes, wetjes, je kan er niks aan doen maar het kleed je uit. Vrouwen met teveel eisen, willen geen relatie meer, nog een dunnere spoeling vrouwen. Vrouwen met katten honden paarden 3 kinderen. Zie maar eens een vrouw te vinden die bij jouw persoon past en geen vijfde wiel aan een wagen bent. Krijg maar eens een ziekte, alles zit je anderhalf jaar tegen en je kan er geen moer aan doen. Werkloos, afgekeurd of niet. Je hebt er niks aan kunnen doen, de ellende kwam je weer eens aanwaaien. Altijd fit, nu thuis, met een kettingreactie aan verliezen van vrienden, en potentiele relatie die toch maar afhaakt omdat je nu niet meer gezond bent. Eigen schuld? Denk nog eens een keer.

 • J.Houtman
  Beantwoorden

  Om je goed te kunnen voelen in het leven, krijg ik de indruk dat je met al deze invloeden van buiten af, wel een levens kunstenmaker moet zijn om je enigsinds nog een beetje goed te voelen.

 • Unknown
  Beantwoorden

  @ Palex, volgens mij begrijp je de essentie van de text niet helemaal!

 • Willem
  Beantwoorden

  beste unknown, het siert je niet om er een kritische oneliner in te gooien als reactie op het ingezonden stuk van Palex die tenminste aangeeft hoe hij of zij de ingebrachte stellingen interpreteert als tekst en niet als text zoals je in fout Nederlands aangeeft. Voeg dan liever iets toe aan de quote in plaats van anderen af te zieken!

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.