Natuurlijk wil je erkenning! Maar waarvoor en van wie? En tot welke prijs?

In de Groene Amsterdammer staat een mooi interview met psychiater Frank Koerselman, die het ondermeer heeft over de erkenningsstoornis/-neurose oftewel erkenningsnarcisme waar we allemaal wel een beetje aan lijden. De stoornis staat niet in de DSM-5 en dat is maar goed ook, want nu kunnen we gewoon de cliënt of de patiënt zijn eigen verhaal en gedoe met die erkenningszucht laten vertellen.

De verlammende werking van de erkenningszucht

Koerselman geeft treffende voorbeelden en verklaringen, en zegt ook veel over social media, dus lezen dat stuk! Wat mij vooral aan het denken zette was de herkenning van die erkenningszucht en de mate waarin die verlammend werkt. Dan gaat het om de combinatie erkenningszucht-maakbaarheid. Vooral veel vrouwen vinden om te beginnen dat ze alles moeten kunnen en dat ze als ze eenmaal hebben gekozen voor iets dat hen wel iets lijkt, ze dat ook moeten kunnen afdraaien alsof ze zelf een machine zijn die ze eigenhandig in beweging kunnen zetten en zo precies dat kunnen bereiken wat ze willen.

‘leuk’ en ‘energie’

Waar deze aperte onzin vandaan komt, weet ik niet, maar een ding is zeker: het is een belangrijke reden waarom veel vrouwen vastlopen, in een burnout terecht komen en vervolgens al hun ambities overboord gooien en alleen nog maar gaan doen wat zelf ‘leuk’ vinden en waar ze ‘energie’ voor hebben. Dan blijft er niet zoveel over, kan ik je verzekeren. En de erkenning blijft dan natuurlijk ook uit.

Motieven, betekenis en zingeving

Zoals Anna Fels in het boeiende boek Ambitie beschrijft, hebben we allemaal bevestiging en erkenning nodig en is er in de wereld genoeg te doen om die te krijgen. En ook hier gaat het zoals met zoveel: als je motieven niet zuiver zijn, werkt het averechts. Motieven hebben niets met machines en maakbaarheid te maken. Motieven gaan om betekenis en zingeving. Om intrinsieke overtuigingen, toewijding en integriteit. En wie daar nu weer niets mee te maken heeft, is juist die buitenwereld waarvan je die erkenning hoopt te zullen krijgen.

Waarom doe je wat je doet?

Met andere woorden: Hoe hard je ook loopt, werkt, rent, holt, presteert, doorzet – het loopt op niets uit als je niet precies weet en vooral voelt waarom je het doet. Dat kan van alles zijn, van de wereld willen verbeteren tot je buurman een beter leven gunnen. Van het vergemakkelijken van iets technisch’ tot het toevoegen van iets fijns, luxueus.

Als je het uit liefde doet, is het natuurlijk altijd goed.

Maar dan wel echte liefde, hé…

Wil je eigen motieven eens zorgvuldig onder de loep nemen? Het zal je een hoop opleveren!

 

 

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.